Cursiefjes, over bijen en imkers uiteraard, geschreven door Charlie Eylenbosch.

Deze pagina is toegankelijk voor iedereen, ook wie niet aangemeld is.

 

 

Imkerscursiefje 51                 Stel …  stel dat …

… de koningin bij de geboorte van elk 1000e bijtje een geboortekaartje zou laten verschijnen. Voor elk boorlingske zou wat te druk en te papierverspillend zijn:

K1

Mijn droom was een groot gezin
dat wist ieder al van in ‘t begin
Daarom heeft de ooievaar niet lang gewacht
en ons meteen maar een 1000-ling gebracht

 

… als de laatste bijen zijn uitgestorven, we het zullen moeten doen met elektronisch gestuurde dronebijen die als mini-robotjes honing of nectar inschuren: in de kast aan de oplader hangen om de batterijtjes op te laden, hun voorraad oogst direct in potjes laten droppen. Niet meer moeten slingeren… allez zeg, waar wachten we nog op?

  honing een perfecte vervanger is voor het vroegere Viks, weet je nog de zalf die ook nu nog gebruikt wordt voor droge of natte, hardnekkige of oppervlakkige hoest door het inwrijven op de borst. Viks honing! Een nieuw product is geboren. De positieve invloed op hoest kan niet uitblijven. Op de vrouwelijke vanvoors is nog een ?

… dat een koningin geen eitjes legt, hoe noemen we dat? De queen is dan een kween.

… dat elke bij zoals elk vliegtuig met een zwarte doos zou vliegen!

… dat Noah op zijn overlevingsark van de 2 varroa’s er 1 zou doodgemept hebben, dan zaten de bijen nu niet met een gigantisch probleem. Het komt soms op 1 aan.

… dat we zeer binnenkort vlees eten van niet geslachte dieren… dat Bayer en Monsanto ons weldra ook ecologische bio-neonicotinoïden zullen aanprijzen die zelfs de bijen ten goede zullen komen.

…dat na de laatste honingbijen op aarde de producenten ons Mars-honing zullen aanbieden.

… dat een man na zijn eerste seks met een vrouw zou sterven zoals de darren, dan is de mensheid met uitsterven bedreigd. Want met elke coïtus gaat de bevolking met 1/3 achteruit. De vrouw blijft achter alleen en moet de kleine opvoeden nadat ze eerst manliefs begrafenis heeft geregeld. Gesteld dat de zaadcellen ‘gepakt’ hebben, wat niet altijd het geval is met de huidige strakke jeansbroeken. Gelukkig zijn mannen geen darren!

… dat bijen geen insecten zouden zijn maar zoogdieren. Dan zou de koningin constant borstvoeding moeten geven en de bijen liiiiters ‘pap’ moeten aanvoeren!

…dat je bijen hebt ‘Made in China’. Dan zijn er 2 kansen: het is niet waar of wel waar! Is het waar, dan heb je 3 risico’s: kwaliteit is er naar, risico op corona, weinig honing, want Chinese bijen kennen onze streken niet. Met alle Chinezen maar niet met den dezen! Geef mij maar “Made in Flanders”-bijen.

… dat je “bijenvrees” hebt, wat doe je dan? Ja, wat doe je als je coronavrees of andere smetvrees hebt, hoogtevrees, kleine-ruimtevrees (claustrofobie), plankenvrees of koorts, examenvrees, (koud)watervrees, honden- of kattenvrees … Angst is nooit een goeie raadgever. Begin met een zekere drempelvrees een bijencursus te volgen, neem contact met een bijenhouder om zijn beestjes te bezoeken, ga in tegen die vrees, welke dan ook … en je overwint (jezelf). De beste imkers waren ooit gerenommeerde bijenhaters!

… dat de Aziatische hoornaar ook de OSA (Onverenigde Staten van Amerika) zou binnendringen! Dan zal Trump weldra prikkeldraad rond zijn Witte Huis laten placeren en hoge (ja, hoe hoog?) veiligheidsmuren aan de grenzen. Dat zou de Amerikaanse economie nog eens, nee alweer een boost geven.

… Trump, Kim Jong Un, Poetin of Xi Jinping al dan niet ‘per malheur’ op de knop duwen om een atoombommetje boven onze hoofden te droppen. Dan zal van jou en mij nog enkel een vetplekje overblijven. Mijn vlekje zal natuurlijk wat groter zijn dan die van mijn bijen! O, wat een troost!

… om die ramp te voorkomen kunnen wij, imkers, steekduivels op Trump afsturen. In Amerika zal dat makkelijker zijn dan door het “ijzeren gordijn”, of over de Chinese muur. De ongelukkige zal zeggen, of minstens denken – voor zover het hem gegeven is: ‘ - Laat ze maar komen, die beestjes, ik ben er tegen gepantserd met mijn kogelvrije vest!’ Kogelvrij? Nog tot 21 januari, zeker!

… dat je met ‘puber’ bijen zit. Als (h)ouder en behoeder van kinderen zal je het wel meegemaakt hebben dat ze je de gordijnen injagen, met de deuren slaan, kletterende ruzies, dwars en wars van alle redelijkheid, met gierende zaadcellen of hoog sensitieve emotionele en andere uitstortingen. In de bijenpsychologie en als bijen(be)hoeders spreken we van vliegende punaizen, F16’s, killers, pinnekesdraden, egel-,netel- of distelbijen, prikacties, ‘ze hebben hun vapeurkes’, zwermstemming, chaotische opvliegers, stressy dagen, shitty days, in ’t beste geval een happy one…

… dat je koningin niet bevrucht geraakt is. Dan is de kans groot dat de darren niet bij de les waren of verstrooid. Concentratie mannekes!

… dat een buckfast- of carnica-imker bij een collega komt die zwarte bijen onderhoudt. En dat hij bij bezoek aan zijn stand ontsteld en laatdunkend roept: “Oh maar dat zijn van die nikkers!”. De kans is groot dat al die ‘zwarte negertjes’ massaal uitrukken naar die man (of vrouw) en scanderen: “Black lives matter” (Zwartjes verdienen beter!)

Lezer, proficiat dat je het tot hier hebt uitgehouden met de meest onnozele, onnuttige, ongebruikelijke (n)onlectuur en bijenkronkels. Maar één “stel”-lige zekerheid is er, je hebt geen ‘cursiefvrees’! Nog een kommerloos 2021!

Charlie Eylenbosch