Doe jezelf of geliefde én bijen krokussen cadeau

Bijen hebben het moeilijk om genoeg stuifmeel te vinden. Daarom lanceren we mee de aanplant van krokusbollen. Iedereen kan meedoen: naast imkers ook individuele enthousiastelingen, gemeentebesturen, scholen, oudercomités, buurt- of andere verenigingen, Natuurpunt, Regionaal Landschap Pajottenland, Velt, gemeenten, groendiensten …

Krokussen bloeien mooi en vroeg in februari-maart. Is eerste voedsel voor bijen. Per zakje sponsoren we aanplant van 2 bomen in Congo via www.fajalobi.org. Krokussen planten zich zelf ook voort. Meerjarig dus!

Kostprijs: 15 € per zakje van 100 blauwe krokusbollen.

Praktisch:

 1  Zoek plantgebied. Bepaal hoeveel je er kunt aanplanten, (5 -7 cm in de grond en even ver van mekaar). 1 zakje is goed voor 1 m².

2  Bestellen via email : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. . Vermeld je naam en familienaam samen met het aantal gewenste zakjes en je gsm-nummer. Betalen op het rekeningnummer BE18 9792 4579 4365 van vzw Imkers van het Pajottenland. Intekenen kan tot 7 november 2021

3  Haal je bollen af op 1 van 2 later te bepalen data, je krijgt de data per email. Afhalen in

Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch, Molenstraat 26, 1760 Roosdaal.

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Imkers van het Pajottenland is onstaan uit de Koninklijke Vlaamse Imkersgilde van het Pajottenland. 

Bij het aannemen van een vzw-structuur in 2020 werd de naam van de vereniging aangepast, gemoderniseerd zeg maar.

De huidige bestuursploeg bestaat uit 9 mensen :

Karel Deroock, voorzitter

Dirk Vermeiren, ondervoorzitter

Hilde Dierck, secretaris

Guy Tissen, penningmeester

Michel Ellast, bestuurslid

Roger Van Bellinghen, bestuurslid

Charlie Eylenbosch, bestuurslid

Wim Verbeke, bestuurslid

Geert Catteeuw, bestuurslid

 

Op de foto vlnr staand : Wim, Karel, Roger, Michel, Dirk en Geert,   zittend Hilde, Guy en Charlie

Was wordt in de imkerij gebruikt onder vorm van waswafels, dunne wasplaten waarin een 'basispatroon' voor bijencellen is aangebracht. Deze 'wafels' zijn normaal verkrijgbaar in de imkerhandel, afhankelijk van de gebruikte raammaat. Een recente negatieve trend bestaat erin dat waswafels meer en meer gemaakt zijn van 'sjoemelwas', was is nog steeds het hoofdbestanddeel maar dat wordt vaak aangelengd met producten die gaan van paraffine/stearine tot regelrechte gifstoffen.

Wafels uit sjoemelwas worden door de bijen niet makkelijk aanvaard en kunnen bovendien nog eens een bron zijn van allerlei ziektekiemen en sporen van scheikundige bestrijdingsmiddelen.

Daarom wordt aanbevolen dat de imker overstapt op de 'waskringloop'. Was van de eigen bijen wordt gerecycleerd om er nieuwe waswafels van te maken, dat alles in eigen beheer. In het licht van de bestrijding van allerlei ziekten wordt aanbevolen om alle ramen in een kast periodiek te vervangen, bv. alle ramen wisselen op een periode van twee jaar. Er is dus heel wat was nodig en die kunnen we halen uit de oude, gewisselde ramen. Ontzegelwas is natuurlijk ook bruikbaar, het wordt algemeen beschouwd als de beste kwaliteit die er is.

Was recycleren en waswafels aanmaken is niet geweldig ingewikkeld maar om vlot te werken heeft men een aantal toestellen nodig die voor de hobby-imker door hun prijs buiten bereik zijn. Deze toestellen worden aangekocht door de vereniging teneinde ze ter beschikking te stellen van de leden.

Op deze pagina brengen we handleidingen betreffende de verschillende stappen van het proces.

 

De eerste handleiding gaat over het zuiveren van de was na het uitsmelten van de oude ramen, je vind het document hier.

 

De insecten en inzonderheid bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we er samen iets aan doen : bloeiende struiken en bomen planten. Veel effectiever en duurzamer dan bloembollen. Daarom starten wij een grote actie om 1000-en sporken aan te bieden.

 

 Iedereen kan meedoen: naast imkers ook individuele enthousiastelingen, gemeentebesturen, Natuurpunt, Regionaal Landschap Pajottenland, Velt, groendiensten … Langs bossen, in heggen, bij boerderijen, boomgaarden, parken, tuinen, industrieparken, overal waar er een beetje plaats is.

 

Ken jij de ideale bijenstruik?

 

De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langst bloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn.

 

Spork kan overal groeien en bloeien.

 

De spork groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en  bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd.

 

Bijenstruik (spork, Rhamnus Frangula)

 

Dé ideale bijenstruik. Inheems. Bloeit van mei tot september. Bijen zijn verzot op de vele bloemetjes. Geliefd bij vlinders en vogels. Hoogte : max 5 m, breedte : 1 à 2 m. Verdraagt goed snoei.

 

Kostprijs: 90 cent per plant voor niet-IP leden, 70 cent per plant voor onze leden. Indien het totale aantal planten groter is dan 500 worden de prijzen 80 cent voor niet-leden en 60 cent voor onze leden.

Bestellen voor 15/10 met een mail naar : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. . Vermeld in je mail je naam en voornaam, het aantal gevraagde planten en je telefoonnummer.

Je wordt verwittigd per email wanneer de planten beschikbaar zijn, vermoedelijk is dat in november.

De verdeling gebeurt in PP, molenstraat 26 te 1760 Roosdaal. Betaling cash ter plaatse, breng gepast geld mee. Wij voorzien een zaterdag en een dag in de week.

Data voor verdeling en uiteindelijke prijs worden later meegedeeld.